Εκτύπωση

Προκατασκευασμένα σπίτια: πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα

Posted in Προκατασκευασμένα σπίτια

Η κατασκευή ενός προκατασκευασμένου σπιτιού, είναι φυσικό να έχει ορισμένα πλεονεκτήματα και ορισμένα μειονεκτήματα. Στη συνέχεια θα παραθέσουμε ορισμένα πράγματα τα οποία θα πρέπει να σκεφτείτε πριν υιοθετήσετε ή απορρίψετε την ιδέα του να αποκτήσετε ένα σπίτι προκατ.

prokat-pleonektimataΤο σημαντικότερο μειονέκτημα μίας έτοιμης κατοικίας είναι ότι δεν έχετε την ευελιξία που έχετε όταν κατασκευάζετε ένα σπίτι από την αρχή. Εφόσον τα πανελ του σπιτιού έρχονται έτοιμα από το εργοστάσιο μπορείτε να επιλέξετε το σχέδιο σας μέσα από ένα συγκεκριμένο αριθμό επιλογών, ενώ οι όποιες τροποποιήσεις στο σχέδιο, αν αυτές είναι εφικτές, στις περισσότερες περισσότερες περιπτώσεις ανεβάζουν πολύ την τιμή ενός προκατ σπιτιού. Αν λοιπόν θέλετε ένα σπίτι που να μη μοιάζει με κανένα άλλο, τότε μην προχωρήσετε σε αυτήν την επιλογή.

Από την άλλη όλες οι εταιρείες προκατασκευασμένων σπιτιών διαθέτουν και κλασσικά σχέδια, τα οποία πολλοί προτιμούν. Έτσι, μπορείτε να έχετε ένα όμορφο σχέδιο σπιτιού, παραδοσιακό, αποικιακό ή κάποιο άλλο στυλ της αρεσκείας σας, από τα ήδη υπάρχοντα, το οποίο θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο σε σχέση με την κατασκευή από το μηδέν.

Ένα προκατασκευασμένο σπίτι είναι πολύ περισσότερο οικολογικό σπίτι. Κι αυτό στις ημέρες μας αποτελεί πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Σαν επιλογή, είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον. Πρώτον, κατά την κατασκευή του έχουμε πολύ λιγότερη απώλεια υλικών, αφού αυτή γίνεται σε ένα ελεγχόμενο εργοστασιακό χώρο. Επιπλέον πολλές εταιρείες για την κατασκευή των κατοικιών χρησιμοποιούν οικολογικά υλικά, ώστε να προσφέρουν στους πελάτες τους βιώσιμες κατοικίες.

Για πολλούς, όμως, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα, είναι το κόστος κατασκευής και η τελική τιμή των προκατασκευασμένων σπιτιών. Τα προκ σπίτια έχουν χαμηλότερο κόστος από τις συμβατικές κατασκευές, το οποίο ξεκινά από 600€ ανά τετραγωνικό μέτρο, με το κόστος να αλλάζει ανάλογα με τον τύπο της κατασκευής, τα διακοσμητικά υλικά, τους ορόφους του σπιτιού κ.λπ. Πολλές εταιρείες υποστηρίζουν ότι με 90.000€ μπορεί να αποκτήσει κανείς ένα πολύ όμορφο σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων. Πολύ σημαντικό θέμα, σχετικό με την τιμή αποτελεί και το γεγονός ότι το κόστος της κατοικίας είναι γνωστό από την αρχή της κατασκευής.

Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των προκατασκευασμένων σπιτιών είναι η ταχύτητα παράδοσης του σπιτιού. Οι προκατ κατοικίες μπορεί να παραδοθούν σε διάστημα λίγων μόλις μηνών, εντελώς ολοκληρωμένες... με τα κλειδιά στο χέρι.

Ένα μειονέκτημα των έτοιμων κατοικιών είναι πως καθώς πρόκειται για συναρμολογούμενες κατασκευές, έχουν πολλούς αρμούς, κάτι που τις κάνει ιδιαίτερα «ευπαθείς». Μακροπρόθεσμα, μπορεί να εμφανιστεί ρηγμάτωση και σκάσιμο του χρώματος. Σε ένα σεισμό, το προκατ σπίτι δε θα πέσει, αλλά οι ρωγμές που θα δημιουργηθούν θα είναι έντονες. Στα προβλήματα αυτά, οι εταιρείες κατασκευής έτοιμων κατοικιών προτείνουν κι εφαρμόζουν λύσεις για να μειώσουν την εμφάνισή τους.

Από την άλλη, οι προκατασκευασμένες κατοικίες, προσφέρουν τη μέγιστη αντισεισμικότητα, η οποία μάλιστα έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί κατάλληλα. Αστοχίες υλικού ή κατασκευής δεν υπάρχουν καθώς αυτή ολοκληρώνεται σε εργοστασιακό περιβάλλον. Εγγύηση γι' αυτό αποτελεί η επιλογή αξιόπιστων εταιρειών για την κατασκευή της κατοικίας σας.

τελευταιες καταχωρισεις