Εκτύπωση

Κατηγορίες προκατασκευασμένων σπιτιών

Posted in Προκατασκευασμένα σπίτια

Κατηγορίες προακατσκευασμένων σπιτιών

Προκατασκευασμένα σπίτια είναι ένας όρος ομπρέλα, ο οποίος περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα κατασκευών. Η διάκριση των προκατασκευασμένων (προκατ) σπιτιών σε κατηγορίες γίνεται με βάση διαφορετικά κριτήρια.

Μία βασική διάκριση, όμως, απ' όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε είναι να τα ξεχωρίσουμε σε λυόμενα και σταθερού τύπου. Και στις δύο περιπτώσεις τα δομικά στοιχεία του σπιτιού κατασκευάζονται στο εργοστάσιο, είτε με τη μορφή κιβωτίων είτε με τη μορφή πάνελ, δηλαδή ειδικά συστήματα τοιχοποιίας. Στη συνέχεια μεταφέρονται με νταλίκες στο οικόπεδο και τοποθετούνται πάνω σε βάση που έχει ήδη χτιστεί στον τόπο του έργου. Η διαφορά όμως είναι ότι ενώ το προκατασκευασμένο σπίτι συναρμολογείται σχεδόν εξ' ολοκλήρου στο οικόπεδο, η τροχοβίλα κατασκευάζεται και συναρμολογείται αποκλειστικά στο εργοστάσιο και στη συνέχεια παραδίδεται έτοιμη στον ιδιοκτήτη της.

Και στις δύο περιπτώσεις τα σπίτια παραδίδονται έτοιμα, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως δάπεδα, ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, είδη υγιεινής, κουφώματα εξωτερικά και εσωτερικά, έπιπλα κουζίνας κ.α. Ο βασικότερος εκπρόσωπος της πρώτης κατηγορίας είναι οι τροχοβίλες ενώ τα προκατασκευασμένα σπίτια της δεύτερης κατηγορίας διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με το υλικά και τον τρόπο κατασκευής. Η βασική διάκριση είναι σε προκατασκευασμένα σπίτια ελαφριάς κατασκευής αν είναι από ξύλο ή μέταλλο και προκατ βαριάς κατασκευής αν είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν). Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπάρχουν και στις δύο κατηγορίες σύμφωνα με τις απόψεις των κατασκευαστικών εταιρειών.

Τροχοβιλες

Οι τροχοβίλες δεν πρέπει να συγχέονται με τα τροχόσπιτα. Πρόκειται για σταθερές κατοικίες, οι οποίες μάλιστα δεν απαιτούν οικοδομική άδεια από την πολεοδομία. Κατασκευάζεται εξολοκλήρου στο εργοστάσιο, μεταφέρεται και τοποθετείται πάνω σε σταθερή βάση, και μπορεί να κατοικηθεί την ίδια μέρα της εγκατάστασης. Μετά την αρχική εγκατάσταση μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο μέρος, κάτι τέτοιο όμως προκαλεί φθορά στην κατασκευή. Διαθέτει όλα τα δωμάτια μίας συμβατικής κατοικίας, κουζίνα, μπάνιο. Λόγω της απαιτήσεων για μεταφορά, οι τροχοβίλες είναι συνήθως μακρόστενες. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται για γραφεία, εργοτάξια κ.λπ. Είναι γενικά οι οικονομικότερες κατασκευές που συναντά κανείς.

Ξυλινα σπιτια

Τα ξύλινα προκατασκευασμένα σπίτια κατασκευάζονται με κούτσουρα τα οποία έχουν επεξεργαστεί στο εργοστάσιο, έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία και έχουν κοπεί σε κατάλληλες διαστάσεις ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κατασκευής.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ποιότητα κατασκευής και τις ιδιότητες του ξύλινου σπιτιού είναι η επιλογή του ξύλου. Συνήθως οι κορμοί των δέντρων προέρχονται από βόρειες σκανδιναβικές χώρες, αφού τα δέντρα εκεί αναπτύσσονται αργά, λόγω κλίματος, και αποκτούν μεγαλύτερη σκληρότητα. Αυτό αντανακλά στις θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες του σπιτιού αλλά και σε θέματα πυρασφάλειας και αντισεισμικότητας.

Το ξύλο είναι φυσικό υλικό, ζει κι αναπνέει, προσφέρει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης φιλτράροντας τον αέρα που αναπνέουν οι ένοικοι της κατοικίας. Γενικά τα ξύλινα σπίτια, προσφέρονται σε περιπτώσεις αλλεργιών Από την άλλη, παρά την επεξεργασία των κορμών στο εργοστάσιο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως 5-7 χρόνια, απαιτείται πέρασμα με ειδικά βερνίκια.

Μεταλλικά προκατασκευασμένα σπίτια

Τα μεταλλικά σπίτια κατασκευάζονται από χάλυβα. Είναι το ίδιο υλικό καθώς κι ό ίδιος τρόπος κατασκευής με τους ουρανοξύστες. Αυτό αποτελεί εγγύηση για την αντοχή και την αντισεισμικότητα που διαθέτουν. Στα πλεονεκτήματα τους ακόμη μπορούμε να λογίσουμε το μικρό χρόνο κατασκευής, την ελευθερία διαμόρφωση του σπιτιού ανάλογα με τα ανάγκες του ιδιοκτήτη, την αντοχή στη φθορά του χρόνο και φυσικά το μικρό κόστος.

Προκατ σπίτια από μπετόν

Τα προκατασκευασμένα σπίτια από μπετόν θεωρούνται όπως είπαμε βαριά κατασκευής. Σημαντικό ρόλο, λοιπόν, παίζει η στατική μελέτη της κατασκευής, την οποία συνήθως αναλαμβάνουν οι εταιρείες των προκατασκευών.

Σ' αυτό το είδος της προκατασκευής, ξεκινάμε από μία βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν έχουμε υπόγειο, κι αυτό θα χρειαστεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο (επί τόπου χυτό οπλισμένο σκυρόδεμα). Παράλληλα, τα τοιχία και οι πλάκες προκατασκευάζονται στο εργοστάσιο και έρχονται στο έργο, όπου με τη χρήση τηλεσκοπικού γερανού τοποθετούνται και συναρμολογούνται. Η σύνδεση των διαφόρων κομματιών γίνεται με τη χρήση κάποιου συνδετικού κονιάματος. Στα προκατασκευασμένα τοιχία και πλάκες όλα τα απαραίτητα ηλεκτρικά και υδραυλικά στοιχεία έχουν τοποθετηθεί από το εργοστάσιο.

Συμμεικτα προκατασκευασμενα σπιτια

Ένας τελευταίος τρόπος προκατασκευής είναι ο συνδυασμός του χάλυβα με το σκυρόδεμα. Αρχικά κατασκευάζεται η βάση από μπετόν, και στη συνέχεια διαμορφώνεται ο μεταλλικός σκελετός – κολώνες και δοκάρια. Οι πλάκες του σπιτιού κατασκευάζονται από χυτό σκυρόδεμα, το οποίο απλώνεται πάνω στις τραπεζοειδής λαμαρίνες. Η τοιχοποιία γίνεται είτε με τούβλα είτε με άλλα μέσα όπως πορόλιθους κ.λπ.

Ο τρόπος κατασκευής αυτός προσφέρεται όταν για διάφορους λόγους επιθυμούμε να μειώσουμε το βάρος της κατασκευής, ή τον όγκο του σκυροδέματος. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε επιπλέον κάποια οικονομία στο χρόνο κατασκευής και στα ένσημα του ΙΚΑ.

τελευταιες καταχωρισεις