Εκτύπωση

Μετατροπή τζακιού σε ενεργειακό - Ένθετα τζάκια

Posted in Τζάκι

μετατροπή ενεργειακο τζακι

Το κλασικό χτιστό τζάκι μπορεί να αποδειχθεί η αιτία για την απώλεια θερμότητας μέσα από το σπίτι σας.

Ίσως φαίνεται παράδοξο, αλλά όταν ανάβετε φωτιά σε ένα τέτοιο τζάκι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών σας. Η θερμότητα που παράγεται από το αναμμένο τζάκι δημιουργεί τέτοια ροή αέρα μέσα στο δωμάτιο ώστε μπορεί να οδηγεί τον «ζεστό» αέρα από το δωμάτιο μέσα στο τζάκι κι από εκεί στην καμινάδα. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η μετατροπή του τζακιού σας σε ενεργειακό τζάκι χρησιμοποιώντας ένα ένθετο τζάκι αυξάνοντας την απόδοση του.

Ένα ένθετο τζάκι ή αλλιώς κασέτα μετατροπής είναι μία αυτόνομη μονάδα η οποία τοποθετείτε μέσα στο τζάκι. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να έχει υψηλό ενεργειακό βαθμό απόδοσης χρησιμοποιώντας τη ροή του αέρα να δουλύει για εσάς και όχι εναντίον σας. Μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα ακόμη κι από εσάς ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες ή μπορεί να τοποθετηθεί με μικρό κόστος από κάποιον ειδικό.

Ένα τζάκι με κασέτα μετατροπής συνεχίζει να καίει ξύλα. Απλά χρησιμοποιεί τη θερμότητα που παράγεται με πιο αποδοτικό τρόπο. Μερικές κασέτες μετατροπής πρέπει να αφαιρεθούν προκειμένου να καθαριστεί η καπνοδόχος. Μία τέτοια εστία όμως μπορεί να ζυγίζει περισσότερο από 100-150 κιλά, οπότε ίσως είναι προτιμότερο να την αναλάβει ένας επαγγελματίας καπνοδοχοκαθαριστής. Αυτό πάλι ίσως σας φαντάζει περισσότερο μπελάς κι ίσως σας αποθαρρύνει από τον καθαρισμό της καμινάδας. Θυμηθείτε ότι αυτό ίσως είναι επικίνδυνο.

Για το λόγο αυτό καλύτερα να αναζητήσετε κασέτες μετατροπής που δε χρειάζεται να αφαιρούνται προκειμένου να καθαριστεί η καπνοδόχος. Αυτό απαιτεί ένα σωλήνα από ανοξείδωτο ατσάλι ο οποίος ξεκινά από την κασέτα και καταλήγει στην καμινάδα. Ίσως απαιτείται επιπλέον ένας ανεμιστήρας κι ένας καταλυτικός καυστήρας. Καλύτερα να υπάρχει ένας «κόπος» στην αρχή ώστε η ζωή μας να γίνεται ευκολότερη μια για πάντα.

Ίσως όμως να έχετε κουραστεί από τη φασαρία των ξύλων, κουβάλημα, άναμμα τζακιού, μάζεμα της στάχτης κ.λπ. Για κάποιους, ιδιαίτερα στις ημέρες μας, αυτό μπορεί να φαντάζει περισσότερο κόπος παρά ένα ρομαντικός τρόπος ζωής. Στην περίπτωση αυτή μία κασέτα μετατροπής μπορεί να μετατρέψει το τζάκι σας σε τζάκι υγραερίου. Μία τέτοια κασέτα αποτελείται από ένα ή περισσότερα «ξύλα αερίου» τοποθετημένα μέσα σε έναν εναλλάκτη θερμότητας από ατσάλι ή χυτοσίδηρο. Μερικές μονάδες διαθέτουν επίσης ανεμιστήρα ώστε να ελέγχουν τη ροή του αέρα, εξασφαλίζοντας ότι η θερμότητα που παράγεται διοχετεύεται στο δωμάτιο ενώ οι αναθυμιάσεις αποβάλλονται πλήρως.

Οι κασέτες μετατροπής αερίου μπορούν να παράγουν 10.000 έως 40.000 BTU με βαθμό απόδοσης πάνω από 80%. Αυτό τα καθιστά ως μία οικονομική λύση. Επίσης αποτελούν μία όμορφη αισθητικά επιλογή σε σχέση με το κλασσικό τζάκι ξύλου. Προσθέστε σε αυτό και την ευκολία στη χρήση του. Το άναμμα της φωτιάς απαιτεί μόνο το πάτημα ενός κουμπιού. Πολλά τζάκια αερίου συνοδεύονται από τηλεχειριστήριο ώστε να ελέγχετε την καύση από τον καναπέ. Για ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο, επιλέξτε μία κασέτα μετατροπής με θερμοστάτη τοίχου, ώστε απλά να επιλέγετε την επιθυμητή θερμοκρασία και η συσκευή να επιλέγει το «μέγεθος» της φωτιάς.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τζάκια αερίου / υγραερίου είναι απόλυτα ασφαλή. Μπορείτε όμως, σαν επιπλέον ασφάλεια, να τοποθετήσετε έναν ανιχνευτή του μονοξειδίου του άνθρακα. Αυτό θα αποβάλλει από το μυαλό σας σκέψεις ή αμφιβολίες αν όλα λειτουργούν καλά.

τελευταιες καταχωρισεις