Τζάκι

images/tzakia/tzaki-add.jpg

Δεν υπάρχει αντικείμενο που να προσφέρει σε ένα δωμάτιο έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και μια τόσο μοναδική αίσθηση όπως το τζάκι. Είναι από όλους αποδεκτό ότι το τζάκι αποτελεί ένα στοιχείο ρομαντισμού, κι ένα τέλειο σημείο εστίασης του ενδιαφέροντος. Όλοι οι άνθρωποι γοητεύονται από το παίξιμο της φλόγας και το τρίξιμο των κάρβουνων κατά τη διάρκεια μιας κρύας χειμωνιάτικης νύχτας. Εκτός όμως από το ρομαντικό στοιχείο, το τζάκι έχει και μια μεγάλη ιστορία. Οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τα τζάκια για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, για τον απαραίτητο φωτισμό κι ακόμη για να μαγειρέψουν το φαγητό. Τα τζάκια ακόμη και σήμερα παραμένουν σημαντικά για τους ιδιοκτήτες του σπιτιού.

Οι επιλογές σε ότι αφορά την αγορά ενός τζακιού είναι πολλές και είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς. Ενεργειακό τζάκι ή απλό; Ξύλο, pellet ή υγραέριο; Τζάκι γωνιακό ή στη μέση του τοίχου; Στα επόμενα άρθρα θα αναλύσουμε όλα εκείνα τα στοίχεία που είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς για να επιλέξει το κατάλληλο τζάκι.

Εκτύπωση

Αγοράζοντας ένα τζάκι

Posted in Τζάκι

αγορά τζάκι

Η αγορά ενός τζακιού είναι αρκετά δυσκολότερη υπόθεση από ότι φαίνεται αρχικά. Οι περισσότεροι αγοραστές εκπλήσσονται από όσα προκύπτουν κατά τη διάρκεια αναζήτησης της κατάλληλης εστίας τζακιού.

Στο άρθρο αυτό θα συζητήσουμε μερικά ζητήματα και να απομυθοποιήσουμε την αγορά τζακιού.

Εκτύπωση

Ενεργειακή απόδοση εστίας

Posted in Τζάκι

ενεργειακό τζάκι

Ίσως έχετε ξανακούσει το παράδοξο ότι ένα κλασικό τζάκι ανοικτού τύπου ή χτιστό καταναλώνει περισσότερη θερμότητα από όση παράγει.

Τα σχέδια και η τεχνολογία των τζακιών έχουν βελτιωθεί με το πέρασμα των χρόνων, αλλά το γεγονός αυτό παραμένει. Ένα τζάκι συχνά δεν είναι οικονομικά συμφέρον τρόπος για να θερμάνει κανείς το σπίτι.

Εκτύπωση

Μετατροπή τζακιού σε ενεργειακό - Ένθετα τζάκια

Posted in Τζάκι

μετατροπή τζακιου

Το κλασικό χτιστό τζάκι μπορεί να αποδειχθεί η αιτία για την απώλεια θερμότητας μέσα από το σπίτι σας.

Ίσως φαίνεται παράδοξο, αλλά όταν ανάβετε φωτιά σε ένα τέτοιο τζάκι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών σας. Η θερμότητα που παράγεται από το αναμμένο τζάκι δημιουργεί τέτοια ροή αέρα μέσα στο δωμάτιο ώστε μπορεί να οδηγεί τον «ζεστό» αέρα από το δωμάτιο μέσα στο τζάκι κι από εκεί στην καμινάδα. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η μετατροπή του τζακιού σας σε ενεργειακό τζάκι χρησιμοποιώντας ένα ένθετο τζάκι αυξάνοντας την απόδοση του.

Εκτύπωση

Το λεξικό του τζακιού - Ορολογία

Posted in Τζάκι

τζάκι

Στη συνέχεια θα αναφέρουμε και θα εξηγήσουμε έννοιες σχετικές με το τζάκι, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα όσα οι πωλητές μας αναφέρουν.

Είναι χρήσιμο να είμαστε εξοικειωμένοι με την ορολογία του τζακιού.  Προσφερόμενη ή πρωτογενής ισχύς
Είναι η ποσότητα ενέργειας υπό τη μορφή καύσιμης ύλης π.χ. ξύλου με την οποία μπορεί να τροφοδοτηθεί μία οποιαδήποτε μονάδα θέρμανσης όπως τα τζάκια και οι σόμπες.

Εκτύπωση

Η επιλογή του τζακιού

Posted in Τζάκι

επιλογη τζάκι

Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε κατά την επιλογή του κατάλληλου τζακιού.

Υπάρχουν όμως τρεις βασικές ερωτήσεις, που οι απαντήσεις τους θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την κατάλληλη εστία τζακιού.

Εκτύπωση

Τζάκι: προσθέτει αξία στο σπίτι σας

Posted in Τζάκι

αξία τζάκι

Τοποθετώντας ένα τζάκι στο σπίτι σας αυξάνετε την αξία του σπιτιού σας, είτε προσωπικά για εσάς που ζείτε μέσα σε αυτό, είτε όταν αυτό πρόκειται να πουληθεί.

Ένα τζάκι προσφέρει ζεστασιά στο σπίτι, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι μεσίτες των σπιτιών πάντοτε αναφέρουν την παρουσία ενός τζακιού στα πλεονεκτήματα του.

Ένα τζάκι αυξάνει την ποιότητα ζωής σε ένα σπίτι. Δίνει την αίσθηση στον ένοικο ότι δεν βρέθηκε στο σπίτι αυτό τυχαία, αλλά ότι εκεί μπορεί να ζει όμορφα και άνετα.

τελευταιες καταχωρισεις