Εκτύπωση

Διαλέξτε τα έπιπλα της τραπεζαρία σας

Posted in Σαλόνι - Τραπεζαρία

Η τραπεζαρία αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο του σπιτιού, με καθοριστική σημασία για το ύφος καιτ την προσωπικότητα του. Μπορεί να βρίσκεται είτε σε ξεχωριστό δωμάτιο είτε στο ίδιο δωμάτιο με το καθιστικό, σε κάθε περίπτωση όμως επικοινωνεί με το καθιστικό και την κουζίνα. Καλό είναι να υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσής της κατά το στρώσιμο ή το μάζεμα του τραπεζιού.

Πρέπει να έχετε υπόψη σας πως η τραπεζαρία θα απαιτήσει ένα σημαντικό ποσοστό από τον προυπολογισμό του σπιτιού και γιά τον λόγο αυτό πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία. Κατά πάσα πιθανότητα θα την έχετε για μιά ζωή, ενώ πολύ συχνά τα καλά κομάτια περνάνε και στην επόμενη γενιά.

Το σχήμα, οι διαστάσεις και το στυλ της τραπεζαρίας θα καθοριστούν από τον διαθέσιμο χώρο, το αρχιτεκτονικό στυλ του σπιτιού σας και κυρίως το προσωπικό σας γούστο. Αν ο χώρος σας είναι μικρός είναι προτιμότερο να επιλέξετε μία πτυσσόμενη τραπεζαρία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κονσόλα, παρά μιά, μόνιμα τοποθετημένη, μεγάλη τραπεζαρία που θα δείχνει στριμωγμένη στον χώρο και θα επηρεάζει αρνητικά την αισθητική του σπιτιού.

Τα σχήματα που μπορείτε να επιλέξετε είναι: παραλληλόγραμο, τετράγωνο, οβάλ και στρογγυλό. Οι συνηθισμένες διαστάσεις είναι από 0.90 έως 1.20 μ. Χ 1.80 έως 2.10 μ. για τις παραλληλόγραμες και τις οβάλ, 1.40 Χ 1.40 μ. για τις τετράγωνες και με διάμετρο 1.20 - 1.40 μ. για τις κυκλικές.

ΣΤΥΛ - ΥΛΙΚΑ
Κάνοντας μιά βόλτα στην αγορά θα βρείτε μεγάλη γκάμα επιλογών, σε κλασικά ή μοντέρνα σχέδια, πιό επίσημα ή καθημερινά. Το ύφος και η χρήση για την οποία προορίζετε την τραπεζαρία θα καθορίσουν το σχέδιο και το υλικό της. Η συνήθης επιλογή είναι το ξύλο και κάποιες ρίζες ενώ στα πιό μοντέρνα σχέδια χρησιμοποιείται συνδυασμός υλικών όπως σίδηρος, ατσάλι, μάρμαρο ή γυαλί με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πάντως στην τελική σας επιλογή συνυπολογίστε και την πρακτική πλευρά, όπως αντοχή, συντήρηση, καθαρισμός κτλ.

Η τραπεζαρία συμπληρώνεται από τις καρέκλες συνήθως έξι ή οκτώ, με τις δύο τελευταίες να διαφοροποιούνται καθώς διαθέτουν και μπράτσα, οι λεγόμενες καρεκλοπολυθρόνες, που τοποθετούνται είτε στις κεφαλές του τραπεζιού είτε λίγο πιό μακρυά από αυτό. Εκτός από το σχέδιο δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αντοχή και στην άνεση της καρέκλας και ειδικά στην στήριξη της πλάτης. Ενα γεύμα, ειδικά στην Ελλάδα, μπορεί να κρατήσει αρκετά, και είναι κρίμα να δυσαρεστήσετε τους καλεσμένους σας με άβολες καρέκλες.
Συνήθως δίπλα στην τραπεζαρία υπάρχει ο μπουφές ή βιτρίνα που βρίσκονται τα απαραίτητα για το στρώσιμο του τραπεζιού. Η αγορά των δύο επίπλων πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Το καλό γούστο μπορεί να αναδείξει ακόμη και μιά τραπεζαρία χαμηλού κόστους. Δοκιμάστε αντιθέσεις για να αναδείξετε μιά παλιά τραπεζαρία συνδυάζοντάς την με μοντέρνα καθίσματα ή συνδυάστε παλιές κλασικές καρέκλες με τραπέζι από μέταλο και κρύσταλλο. Τα όμορφα καλύμματα σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε ακόμη και απλές πτυσσόμενες καρέκλες στην τραπεζαρία σας.
Δώστε σημασία στον καλό φωτισμό της τραπεζαρίας με ένα όμορφο κρεμαστό φωτιστικό. Ο φωτισμός του περιβάλλοντος πρέπει να είναι πιό απαλός και ατμοσφαιρικός, χρησιμοποιήστε απλίκες, σποτς και κρυφό φωτισμό αν υπάρχει ψευδοροφή. Προτιμήστε ζεστά χρώματα για την τραπεζαρία σε απαλούς τόνους του κόκκινου και πορτοκαλί.

τελευταιες καταχωρισεις