Εκτύπωση

Ώρα για ανακαίνιση: πατώματα

Posted in Δάπεδα

Συµβαίνει και στα... καλύτερα σπίτια. Έρχεται κάποια στιγµή που ο χρόνος αφήνει ανεξίτηλα τα σηµάδια του στα δάπεδα και τότε είναι που πρέπει να τα αντικαταστήσουµε µε καινούρια. Αν βρίσκεστε και εσείς σε αυτή την κατάσταση, φροντίστε να ενηµερωθείτε για όλα όσα αφορούν στην ανακαίνισή τους.

Συµβαίνει και στα... καλύτερα σπίτια. Έρχεται κάποια στιγµή που ο χρόνος αφήνει ανεξίτηλα τα σηµάδια του στα δάπεδα και τότε είναι που πρέπει να τα αντικαταστήσουµε µε καινούρια. Αν βρίσκεστε και εσείς σε αυτή την κατάσταση, φροντίστε να ενηµερωθείτε για όλα όσα αφορούν στην ανακαίνισή τους.

Ποιες παράµετροι καθορίζουν τη χρονική στιγµή που πρέπει να αντικατασταθούν τα δάπεδα ενός σπιτιού; Είναι ένα ερώτηµα που απασχολεί πολλούς, αφού η συµµετοχή τους στη γενικότερη αισθητική και λειτουργικότητα του προσωπικού χώρου είναι σηµαντική. Η εικόνα ενός ξύλινου δαπέδου που έχει ταλαιπωρηθεί από την πολλή χρήση, όπως και ενός δαπέδου από πλακάκια ή µάρµαρο, δεν είναι ευχάριστη όχι µόνο οπτικά, αλλά ούτε και πρακτικά. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα δάπεδα έχουν φθαρεί ή ανοίξει τόσο που επιτρέπουν στους ήχους των διπλανών διαµερισµάτων να µεταφέρονται στο δικό µας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανακαίνιση τους είναι επιβεβληµένη. Πριν ξεκινήσουµε, πρέπει να αναλογιστούµε το κόστος αυτής της εργασίας. Οι περισσότερες περιπτώσεις όπου το τελικό κόστος υπερβαίνει στο διπλάσιο τον αρχικό προϋπολογισµό, οφείλονται στην αλλαγή του αρχικού σχεδιασµού και στην τροποποίηση των αρχικών επιλογών. Πάντως, πριν καταλήξετε, καλό είναι να λάβετε υπόψη ότι οι τιµές των προϊόντων διαφέρουν και µπορούν να κυµανθούν από 14 ευρώ ανά τ.µ. έως και 100 ευρώ ανά τ.µ. για µάρµαρα. Ενδείκνυται µια προσεκτική έρευνα αγοράς, ώστε να δείτε την πλήρη γκάµα υλικών. Μπορείτε να διαλέξετε ξύλινα δάπεδα ή δάπεδα από πλακάκια, γρανίτη, µάρµαρο ή τερακότα. Μπορείτε ακόµα να τοποθετήσετε µοκέτα ή λάστιχο (ελαστικές επικαλύψεις).

Ξύλινα δάπεδα

Τα ξύλινα δάπεδα είναι είναι µια κλασική πρόταση, µε µεγάλη διάρκεια ζωής και ταιριάζει µε όλα τα στιλ διακόσµησης εσωτερικού χώρου. Για την περίπτωση της ανακαίνισης υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως έτοιµα παρκέτα από πρεσαρισµένο καπλαµά και laminate, αντί για το µασίφ ξύλο, που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες στην τοποθέτηση. Είναι εύκολα στη συντήρηση και στον καθαρισµό. Ανάλογα µε τον τρόπο τοποθέτησής τους, θα τα βρείτε στην αγορά σε τέσσερις βασικούς τύπους, που καλύπτουν απόλυτα όλες τις ανάγκες σας.

  • Καρφωτά παρκέτα
  • Τα κολλητά παρκέτα µπορούν να κολληθούν εύκολα και γρήγορα πάνω σε οποιοδήποτε δάπεδο από µάρµαρο, µωσαϊκό ή µπετόν. Αποτελούν άψογη λύση όπου δεν µπορεί να τοποθετηθεί καρφωτό, τόσο για νέες οικοδοµές όσο και για ανακαινίσεις κατοικιών. Είναι από µασίφ ξύλο, που σηµαίνει ότι µπορούν να τριφτούν και να λουστραριστούν τόσες φορές όσες και το κλασικό καρφωτό παρκέτο. Λόγω των διαστάσεων και της κοπής τους, προσφέρονται για περιπτώσεις όπου υπάρχει ενδοδαπέδια θέρµανση, καθώς και για τη δηµιουργία σχεδίων.

  • Κολλητά παρκέτα
  • Τα κολλητά παρκέτα µπορούν να κολληθούν εύκολα και γρήγορα πάνω σε οποιοδήποτε δάπεδο από µάρµαρο, µωσαϊκό ή µπετόν. Αποτελούν άψογη λύση όπου δεν µπορεί να τοποθετηθεί καρφωτό, τόσο για νέες οικοδοµές όσο και για ανακαινίσεις κατοικιών. Είναι από µασίφ ξύλο, που σηµαίνει ότι µπορούν να τριφτούν και να λουστραριστούν τόσες φορές όσες και το κλασικό καρφωτό παρκέτο. Λόγω των διαστάσεων και της κοπής τους, προσφέρονται για περιπτώσεις όπου υπάρχει ενδοδαπέδια θέρµανση, καθώς και για τη δηµιουργία σχεδίων.

  • Προλουστραρισµένο πάτωµα διαρκείας
  • Είναι ένα έτοιµο προβερνικωµένο παρκέτο υψηλών αντοχών. Κατασκευάζεται από τρεις στρώσεις ξύλου, που πρεσάρονται κάτω από ειδικές συνθήκες πίεσης και θερµοκρασίας, και έξι στρώσεις οικολογικών βερνικιών διαρκείας, περασµένα µε αυτόµατα µηχανήµατα υψηλής τεχνολογίας. Τα ασύγκριτα πλεονεκτήµατά του κάνουν αξεπέραστη την επιλογή του για οποιονδήποτε χώρο: εύκολη, γρήγορη τοποθέτηση, ακόµα και αυθηµερόν, χωρίς να χρειάζεται τρίψιµο και λουστράρισµα. Έχουν µεγάλη διάρκεια ζωής αφού µπορούν να τριφτούν και να λουστραριστούν.

Laminate

Τα δάπεδα αντοχής laminate αποτελούν την ιδανική λύση για το δάπεδο και για την ανακαίνιση του σπιτιού. Τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα πάνω σε οποιοδήποτε δάπεδο (πλακάκια, µάρµαρο, µωσαϊκό, µπετόν) χωρίς ξηλώµατα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε τριβή, χάραξη, καψίµατα από τσιγάρο και χτυπήµατα. Είναι υποαλλεργικά και αντιβακτηριακά και τα χρώµατά τους παραµένουν αναλλοίωτα από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι σανίδες παράγονται µε ειδικά διαµορφωµένες ακµές, που κουµπώνουν µεταξύ τους δηµιουργώντας µια ενιαία επιφάνεια χωρίς ορατές ενώσεις. Συναρµολογούνται εύκολα και γρήγορα πάνω σε οποιοδήποτε δάπεδο χωρίς να απαιτείται η χρήση κόλλας.
∆ιατίθενται σε πολλούς χρωµατισµούς φυσικού ξύλου, µε δυνατότητα πολλαπλών συνδυασµών και συνοδεύονται από ειδικά εξαρτήµατα (σοβατεπί, αρµοκάλυπτρα, ηχοµονωτικά υποστρώµατα κ.ά.).

Τι πρέπει να προσέξετε πριν από την τοποθέτηση:

Όταν η τοποθέτηση γίνεται κατά τους χειµερινούς µήνες, θα πρέπει να λειτουργεί η θέρµανση, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι ιδανικές συνθήκες (σταθερή υγρασία και θερµοκρασία) για το ξύλινο δάπεδο.

Το τελικό φινίρισµα του δαπέδου –τρίψιµο-λείανση και βερνίκωµα– γίνονται όταν το ξύλο έχει τη σωστή σχετική υγρασία (8-10%), η µέτρηση της οποίας γίνεται µε το υγρόµετρο.

Όσον αφορά στην ηχοµόνωση, θα πρέπει να λαµβάνετε υπόψη ότι η χρήση µονωτικών υλικών που συγκεντρώνουν την υγρασία απαγορεύεται και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγονται. Αν και το κέρδος σε συντελεστή ηχοµόνωσης είναι της τάξης του 20-30%, η χρήση των ηχοµονωτικών υλικών καθιστά τον αερισµό των ξύλινων δαπέδων δύσκολο. Ένας καλός τρόπος µείωσης του θορύβου είναι η χρήση µεσοπατώµατος από τάβλες ή κόντρα πλακέ θαλάσσης, το οποίο µαλακώνει την αντήχηση των δαπέδων, ενισχύει την ποιότητα της κατασκευής, περιορίζει τις πιθανότητες τριγµών και καθιστά περισσότερο ουδέτερο στις συστολοδιαστολές το ξύλινο δάπεδο. Τέλος, η χρήση εξαερισµών δίνει τη δυνατότητα εκτόνωσης και αερισµού των δαπέδων.

Σε ό,τι αφορά στα κολλητά δάπεδα, πρέπει πάντα να δίδεται ιδιαίτερη σηµασία στην υγρασία της επιφάνειας στην οποία θα γίνει η συγκόλληση των δαπέδων. Το πιο συνηθισµένο λάθος είναι ο εγκλωβισµός υγρασίας σε τσιµεντοκονίες, οι οποίες αποτελούν το υπόστρωµα των δαπέδων, και έτσι έχουµε ως αποτέλεσµα το αρχικό σκέβρωµα και, στη συνέχεια, την αποκόλληση του δαπέδου. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση οργάνων µέτρησης υγρασίας κρίνεται απαραίτητη πριν από τη συγκόλληση.

Αποφυγή σφουγγαρίσµατος µε µεγάλη ποσότητα νερού αλλά και ύγρανση των χώρων κατά την περίοδο των θερινών µηνών, όπου συνήθως αφήνουµε κλειστό το σπίτι µας και παρατηρείται το φαινόµενο του θερµοκηπίου.

Πλακάκια - μάρμαρα

Σε περίπτωση που το δάπεδο που έχετε θα το προτιµούσατε να επενδυθεί µε πλακάκια ή µάρµαρο, τότε τα πράγµατα γενικώς είναι εύκολα. Αρκεί να προσέξετε ότι τα πλακάκια ή το µάρµαρο χρειάζονται ένα καλό υπόστρωµα για να γεµίσει το δάπεδο. Η ανάγκη γεµίσµατος δαπέδων υπάρχει σε παλιές κατασκευές κατά την ανακαίνισή τους (π.χ. αποξήλωση παλιού ξύλινου δαπέδου και αποκατάσταση υψοµετρικών διαφορών για την κόλληση πλακιδίων ή µαρµάρων). Σήµερα, για την εκτέλεση αυτών των εργασιών, διατίθενται νέα θερµοµονωτικά ελαφρά σκυροδέµατα υψηλής τεχνολογίας, που περιέχουν επιλεγµένα ελαφροβαρή αδρανή ειδικής κοκκοµετρικής διαβάθµισης, τσιµέντο υψηλών αντοχών και βελτιωτικά πρόσθετα.

∆ιακρίνονται σε:

1. Θερµοµονωτικό ινοπλισµένο ελαφροσκυρόδεµα για απευθείας τοποθέτηση πλακιδίων, ακόµη και σε υποστρώµατα που υπόκεινται σε µικροµετακινήσεις (π.χ. µεταλλικές ή ξύλινες κατασκευές).

2. Θερµοµονωτικό ελαφροσκυρόδεµα για απευθείας τοποθέτηση ασφαλτικών µεµβρανών, όπως στη δηµιουργία δαπέδων µε ενδοδαπέδια θέρµανση.

3. Θερµοµονωτικό ελαφροσκυρόδεµα για απευθείας τοποθέτηση πλακιδίων. Αντικαθιστά πλήρως τη συµβατική τσιµεντοκονία.

4. Θερµοµονωτικό ινοπλισµένο ελαφροσκυρόδεµα για απευθείας τοποθέτηση πλακιδίων και κατασκευή ηχοµονωτικών δαπέδων.

5. Θερµοµονωτικό ταχείας πήξης ελαφροσκυρόδεµα, για απευθείας τοποθέτηση πλακιδίων-ξύλινων δαπέδων (π.χ. σε ανακαινίσεις).

Ελαστικές επικαλύψεις

Η επικάλυψη ενός δαπέδου µε µια ελαστική επίστρωση επιφέρει σηµαντικότατη βελτίωση στην ηχοµονωτική ικανότητα του πατώµατος ως προς τον κτυπογενή ήχο. Όσο πιο µαλακή είναι η επίστρωση, σε σχέση µε το αντικείµενο που προσκρούει στο πάτωµα, τόσο µεγαλύτερη είναι η βελτίωση στην ηχοµόνωση.

Oι µοκέτες –και µάλιστα όταν χρησιµοποιούνται σε συνδυασµό µε κατάλληλα υποστρώµατα– είναι από τα εύκολα µέσα για την αντιµετώπιση κτυπογενών θορύβων. Επίσης, επιστρώσεις από φελλό ή βινύλιο, όταν έχουν ένα ελάχιστο πάχος 6 χλστ., είναι αποτελεσµατικές για περιπτώσεις στις οποίες είναι αδύνατη η χρήση της µοκέτας.

Η βελτίωση που επιφέρουν τέτοιες επικαλύψεις είναι πολύ µεγάλη στις υψηλές συχνότητες, ενώ είναι µικρή έως µηδαµινή στις χαµηλές. Εντούτοις, το τελικό αποτέλεσµα είναι περισσότερο από ικανοποιητικό όσον αφορά σε κτίρια συνήθους χρήσης (κατοικίες, γραφεία) και για το λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιµοποιούνται όπου η χρήση το επιτρέπει. Αντίθετα, επειδή οι χαµηλές συχνότητες δεν βελτιώνονται, θα πρέπει να λαµβάνονται πρόσθετα µέτρα όταν θέλουµε να µονώσουµε τέτοιους ήχους, για τους οποίους αποτελεσµατικά είναι µόνο τα εξειδικευµένα πλωτά ή αντικραδασµικά δάπεδα.

τελευταιες καταχωρισεις