Εκτύπωση

Πατώματα "φιλικά" προς το περιβάλλον

Posted in Δάπεδα

Όταν πρόκειται για την ανακαίνιση, δεν είναι εύκολο να είναι και οικολογική. Δεδομένου του αυξημένου ρυθμού των απαιτήσεων του οικολογικού μάρκετινγκ των κατασκευαστών πατωμάτων (που μπορεί ή δεν μπορεί να αντέξει ο στενότερος έλεγχος), εκτιμώντας τα προϊόντα που εξυπηρετούν τις ανάγκες μας, καθώς και τις ανάγκες του πλανήτη μας, απαιτεί συχνά κάποιο υγιή σκεπτικισμό.

Όταν πρόκειται για την ανακαίνιση, δεν είναι εύκολο να είναι και οικολογική. Δεδομένου του αυξημένου ρυθμού των απαιτήσεων του οικολογικού μάρκετινγκ των κατασκευαστών (που μπορεί ή δεν μπορεί να αντέξει ο στενότερος έλεγχος), εκτιμώντας τα προϊόντα που εξυπηρετούν τις ανάγκες μας, καθώς και τις ανάγκες του πλανήτη μας, απαιτεί συχνά κάποιο υγιή σκεπτικισμό.

Επιπλέον, σε ένα σπίτι, ο όρος «φιλικός προς το περιβάλλον» έχει δύο διακριτά επίπεδα σημασίας. Το πρώτο έχει να κάνει με τις επιπτώσεις στην υγεία που έχουν τα πράγματα στο σπίτι σας, από την διαφυγή αερίου πτητικών οργανικών ενώσεων και άλλων βλαβερών χημικών ουσιών στη σκόνη, τα αλλεργιογόνα, τα σπόρια και τις αδέσποτες ίνες. Και το δεύτερο, φυσικά, είναι αυτό που έχει να κάνει με την ιδέα να σώσουμε ό, τι έχει απομείνει από τον πλανήτη μας.

Με ένα προϊόν όπως το πάτωμα-δάπεδο, το οποίο καταλαμβάνει τόσο πολύ φυσικό χώρο στο σπίτι σας, η επίδρασή της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία, καθώς και ορισμένοι από τους χειρότερους παραβάτες είναι και το πιο δημοφιλές: σκληρό ξύλο και χαλιά. Αλλά υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις που είναι φιλικές τόσο για το περιβάλλον αλλά και για εσάς, χωρίς να θυσιάσετε κάτι στο σχεδιασμό, στην άνεση ή πάρα πολύ επιπλέον χρήμα.

Σκληρή ξυλεία

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η καταστροφή του τροπικού δάσους έχει λάβει διαστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το τροπικό δάσος εξακολουθεί να εξαφανίζεται με ρυθμό περίπου 100 στρέμματα ανά λεπτό, και αν οι σημερινές πρακτικές παραμείνουν ανεξέλεγκτες, θα φύγει για πάντα σε μια γενιά ή δύο. Και δεν είναι μόνο στη ζούγκλα του Βόρνεο ή Κόστα Ρίκα που βρίσκονται υπό απειλή: Πάνω από το 95% των «παλαιών» δασών της Βόρειας Αμερικής έχει ήδη χαθεί, και ο Καναδάς, αναμφισβήτητα, υστερεί έναντι των ΗΠΑ στις προσπάθειες διατήρησης.

Ναι ...Αλλά θα ήθελα ακόμα ωραία ξύλινα πατώματα.

Μια λύση είναι να απαιτήσουμε, και να αγοράσουμε μόνον, το ξύλο που έχει πιστοποιηθεί από το Forest Stewardship Council (FSC), μία ανεξάρτητη κοινοπραξία της βιομηχανίας ξύλου, που θα διαχειρίζεται με βιώσιμο τρόπο, την συγκομιδή και την επεξεργασία. Οι επιθεωρητές της FSC αξιολογούν τα εμπορικά εκμεταλλεύσιμα δάση μιας επιχείρησης ξυλείας και επαληθεύουν ότι

* η φυσική βιοποικιλότητα τους διατηρείται,
* ο αριθμός δέντρων που συλλέγονται είναι ο ίδιος ή λιγότερος από αυτόν που καλλιεργείται
* και ότι το δάσος είναι φυσικά αύταρκες.

Η διαδικασία ελέγχου συνεχίζεται μέχρι τη διαδικασία του τεμαχισμού και της μεταποίησης - που πιστοποιεί ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται υπό ανθρώπινες συνθήκες , θεμιτού εμπορίου και ασφαλείς συνθήκες – και τερματίζει μέχρι να φθάσει το προϊόν στον τελικό χρήστη.

τελευταιες καταχωρισεις