Εκτύπωση

Οι χρωματικοί συνδυασμοί του κόκκινου

Posted in χρωματα

Το κόκκινο είναι πολύ δημοφιλές χρώμα στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, αλλά η χρήση του μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική αν δε γνωρίζετε πως πρέπει να το χρησιμοποιήσετε.

Ο τροχός των χρωμάτων είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο που δείχνει όλους τους δυνατούς χρωματικούς συνδυασμούς που μπορούμε να δημιουργήσουμε με το κόκκινο.

Ακολουθούν παραδείγματα που χρησιμοποιούν τις καθαρές αποχρώσεις των χρωμάτων. Μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση τους προσθέτοντας άσπρο ή μαύρο, αλλά οι συνδυασμοί παραμένουν ομοιόμορφοι. Για παράδειγμα, έστω ότι επιλέγουμε τον τριαδικό χρωματικό συνδυασμό για το κόκκινο! Για την περίπτωση μας, αποτελείτε από τα τρία βασικά χρώματα, το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε.

Αν θελήσετε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε τα τρία αυτά χρώματα για το εξωτερικό χρωματισμό μιας κατοικίας θα μπορούσατε να έχετε μία σκεπή με κόκκινα κεραμικά κεραμίδια και μία κόκκινη εξωτερική πόρτα. Οι τοίχοι μπορούν να είναι βαμμένοι με κίτρινο-μουσταρδί, ενώ μεταλλικό μπλε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα παράθυρα και τις κορνίζες, όπως επίσης και στις υδρορροές.

Παρατηρούμε ότι έχουμε τροποποιήσει τις αποχρώσεις των αρχικών χρωμάτων, αλλά ο συνδυασμός τους λειτουργεί εξίσου καλά. Θα διαπιστώσετε ότι όταν κάνετε αλλαγές στις αποχρώσεις των χρωμάτων, και διατηρείτε τις ίδιες αποκλίσεις σε ότι αφορά τη φωτεινότητα και τον κορεσμό, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε λάθος.

Ο τροχός των χρωμάτων – Συνδυασμοί το κόκκινου

color red scheme full 2Ο μονοχρωματικό συνδυασμός του κόκκινου, δηλαδή ο συνδυασμός διαφορετικών αποχρώσεων του, προσφέρει ένα αισθησιακό συναίσθημα σε ένα χώρο.

Ο συμπληρωματικός συνδυασμός (complementary) του κόκκινου, δηλαδή το κόκκινο και το συμπληρωματικό του, το πράσινο, δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση, το ένα χρώμα θα πρέπει να υπερέχει ενώ το άλλο θα προσφέρει τον τονισμό. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ένα κόκκινο κάλυμμα κρεβατιού, συνδυασμένο με πράσινα μαξιλάρια με κόκκινο πλαίσιο. Ένας πραγματικά εξαιρετικός συνδυασμός χρωμάτων.

Χρησιμοποιώντας το "split complementary" συνδυασμό, ο οποίος αποτελείται από το κόκκινο, το μπλε-πράσινο και το κίτρινο-πράσινο χρώμα, έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε στο χώρο κι άλλα χρώματα, διατηρώντας παράλληλα τις χρωματικές αντιθέσεις. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρεται για υφάσματα με λουλούδια ή παραστάσεις, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για κουρτίνες, καλύμματα καναπέδων ή κρεβατιών. Ένας δυναμικός συνδυασμός χρωμάτων.
Η τριάδα των χρωμάτων κόκκινο-κίτρινο-μπλε, τα βασικά χρώματα όπως είπαμε και πιο πριν, δημιουργούν ένα τολμηρό και έντονο συνδυασμό, το οποίο βασίζεται στη φωτεινότητα των χρωμάτων αυτών. Αν όμως αναμίξουμε τα χρώματα αυτά με το λευκό, δημιουργούμε ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα, ο συνδυασμός του ροζ με το λεμονί και το θαλασσί δημιουργεί ένα ζεστό και πολυτελές περιβάλλον.
Υπάρχει βέβαια και ο αναλογικός συνδυασμός του κόκκινου, ο οποίος αποτελείται από το κόκκινο, το κόκκινο-βιολετί και το βιολετί. Αυτός ο συνδυασμός, καθώς αποτελείται από γειτονικά χρώματα στον τροχό, είναι εύκολος στο μάτι. Χρησιμοποιήστε τον για να δημιουργήσετε έναν αρμονικό χώρο, σε αντίθεση όμως με έναν μονοχρωματικό συνδυασμό, προσφέρει μεγαλύτερη «κινητικότητα», δημιουργώντας το αίσθημα της δραστηριότητας

Επιστροφη

τελευταιες καταχωρισεις