Εκτύπωση

Το πράσινο χρώμα

Posted in χρωματα

Το πράσινο χρώμα στη διακόσμηση

Το πράσινο είναι ένα χρώμα το οποίο θεωρείται ως ουδέτερο. Συνεργάζεται πολύ καλά με τα περισσότερα χρώματα, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε κοιτώντας τη βιτρίνα ενός ανθοπωλείου. Τι διαπιστώνουμε; Το πράσινο συνυπάρχει αρμονικά με όλα τα χρώματα.

Το πράσινο είναι το χρώμα της ξεκούρασης και χρησιμοποιείται στο θέατρο, για να χαλαρώσει τους ηθοποιούς, να κατευνάσει το τρακ τους, πριν ανέβουν στη σκηνή, το «πράσινο δωμάτιο» όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται στη γλώσσα του θεάτρου.

Το πράσινο θεωρείται παραδοσιακό χρώμα, σκεφτείτε για παράδειγμα το κόκκινο και πράσινο χρώμα από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και διακοσμητικά.

Είναι ένα χρώμα που συνδέεται συχνά με τον πλούτο. Πολλές κορυφαίες σχολές και πανεπιστημιακά ιδρύματα χρησιμοποιούν το πράσινο χρώμα στο λογότυπο τους. Το χρώμα αυτό συνήθως είναι βαθύ πράσινο, όπως αυτό που συναντάμε σε ένα σκοτεινό δάσος, ισχυρό χρώμα και ασφαλές.

Το πράσινο εκφράζει επίσης την αναγέννηση και την αναζωογόνηση, την αίσθηση της κίνησης προς τα εμπρός, της προόδου, φέρνει μαζί του άρωμα φρεσκάδας. Το αποτέλεσμα αυτό το πετυχαίνουμε με τις πιο φωτεινές αποχρώσεις του πράσινου, τόσο που να προσεγγίζουν το λεμονί.

Οι απαλές αποχρώσεις του πράσινου είναι ξεκούραστες και φέρνουν ηρεμία, ιδανικές αποχρώσεις για το βρεφικό δωμάτιο, για βρεφονηπιακούς σταθμούς ή για δωμάτια νοσοκομείων. Προσοχή, στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες επιφάνειες, μπορεί να δείξει άνοστο, ανούσιο, γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγεται.

Πράσινο στους τοίχουςΤο πράσινο συνεργάζεται πολύ καλά με τα ισχυρά και ζωντανά χρώματα, παρέχοντας ένα ιδανικό φόντο για τα χρώματα αυτά. Μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με απαλά και διακριτικά χρώματα, στην περίπτωση αυτή όμως χρειάζεται προσοχή ώστε να διατηρήσετε την επιθυμητή ισορροπία, γιατί εύκολα το πράσινο μπορεί να κυριαρχήσει έναντι αυτών των αποχρώσεων.

Το πράσινο είναι φανταστικό χρώμα για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, πολύ χρήσιμο στους επαγγελματίες του χώρο. Θεωρείται ουδέτερο χρώμα και τα χρώματα αυτά είναι πολύ σημαντικά στο interior design. Αν κοιτάξετε στη φύση θα διαπιστώσετε ότι το πράσινο βρίσκεται παντού, και συνδυάζεται τέλεια με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Το πράσινο έχει την ιδιότητα να ηρεμεί τα νεύρα, να καλμάρει τους ανθρώπους. Έτσι, θεωρείται ιδανικό για το μπάνιο αλλά και για την κρεβατοκάμαρα. Είναι κομψό και πλούσιο όταν συνδυάζεται με το βελούδο και το μετάξι.

Δεν κολακεύει το χρώμα του δέρματος, άρα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής ή ακόμη και σε μπουτίκ ρούχων.

Το πράσινο χρώμα και η σημασία του
Παραθέτουμε φράσεις και έννοιες που έχουν συσχετισθεί με το κόκκινο χρώμα στην ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία:
Δροσερό, Χαλαρωτικό, Ξεκούραστο, Διακριτικό, Ασφάλεια, Αρμονία, Ηρεμία, Μη φιλικό προς το χρώμα του δέρματος, Ισορροπία, Κομψό, Εκλεπτυσμένο, Ζήλια, Φθόνος, Απειρία, Πλούτος, Αναζωογόνηση, Συμπόνια, , Ανάπτυξη, Γέννηση, Μετριοπάθεια, Παράδοση.

Επιστροφη

τελευταιες καταχωρισεις